Witamina B12 i jej rola w organizmie

Witamina B12, czyli kobalamina, to niezwykle ważny składniki odżywczy, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie m.in. układu krwionośnego. Witamina B12 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, odgrywa rolę w procesie podziału komórek, wspomaga utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych (poznawczych), wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Jakie jeszcze właściwości ma witamina B12, jakie funkcje pełni w organizmie i kiedy oraz w jakiej dawce ją suplementować? Czy można zapewnić jej odpowiedni poziom za pomocą diety? Poznaj odpowiedzi na te pytania.

Witamina B12, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy B, jest rozpuszczalna w wodzie. Jej zamienna nazwa (kobalamina) wiąże się z tym, że w skład witaminy B12 wchodzi pierwiastek o nazwie kobalt.

Ludzki organizm nie wytwarza witaminy B12, w przeciwieństwie do organizmów innych zwierząt, które produkują ją w jelitach. W przypadku człowieka kobalamina musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Żywność zawierająca ten składnik to wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego – witamina B12 nie występuje w produktach roślinnych.

Witamina B12 pełni w ludzkim organizmie szereg ważnych funkcji i jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Stymuluje produkcję czerwonych krwinek (erytrocytów), a tym samym reguluje pracę układu krwionośnego i krwiotwórczego Jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów dzielenia się komórek. Odgrywa ważną rolę w układzie nerwowym: bez jej właściwego stężenia nie jest możliwy właściwy przebieg syntezy mieliny, tj. substancji tworzącej otoczkę mielinową włókien nerwowych.

Witamina B12 jest (obok kwasu foliowego i witaminy B6) konieczna do przemian homocysteiny. Kobalamina jest również niezbędna do przemiany kwasu foliowego do jego formy czynnej biologicznie.

Właściwy poziom każdej z nich jest warunkiem koniecznym odpowiedniego funkcjonowania układu nerwowego oraz układu krwionośnego/ krwiotwórczego. Nie jest możliwe zastąpienie któregokolwiek z tych składników odżywczych innym – dla sprawnego działania organizmu konieczna jest homeostaza, czyli równowaga wszystkich potrzebnych do tego celu elementów.

Spis treści